میلیا به سفیدیهای کوچک برجسته روی پوست گفته میشود. اطلاعات زیادی درباره میلیا در دست نیست اما این جوشهای کوچک خطرناک نیستند و نیازی به درمان ندارند.
میلیا چیست؟
میلیا به سفیدیهای کوچک برجسته (حالت جوش یا کیست) روی پوست گفته میشود که بیشتر روی صورت نوزادان مشاهده میشود اما ممکن است در هر جایی از بدن هر شخصی ایجاد شوند.
شاید شنیده باشید که به میلیا (یا میلیوم) لکههای شیر یا دانههای روغن هم گفته شود. این پدیده بسیار رایج است و 40 تا 50 درصد از نوزادان به آن مبتلا میشوند.
علایم میلیا
میلیا به صورت برجستگیهای کوچک روی چانه، گونه یا بینی ایجاد میشود. ممکن است روی بدن و دست و پا هم میلیا ایجاد شود.
یک پدیده مشابه به اسم مرواریدهای آپشتین (Epstein pearl) هم به صورت شبیه به میلیا روی لثهها یا ریشه دندان ایجاد میشود که در نوزادان بسیار رایج است.
میلیا باعث ایجاد مشکل نمیشود و درد یا خارش ایجاد نمیکند. بدتر شدن شرایط مثل تورم، درد یا ترشح میتواند نشانه آکنه باشد.
علایم و فاکتورهای خطر میلیا
بدن شما دائماً سلولهای پوستی مرده را کنار میزند تا سلولهای جدید ایجاد کند.
میلیا وقتی رخ میدهد که سلولهای پوستی مرده به خوبی دفع نمیشوند و در عوض زیر پوست گیر افتاده، سفت تر شده و میلیوم ایجاد میکنند.
همچنین ممکن است میلیا به دلایل زیر رخ دهد:
- آسیب رسیدن به پوست در اثر جوش، ضربه یا قرار گرفتن در معرض نور خوشید؛
- استفاده طولانی مدت از داروهای استرویدی؛
- ژنتیک؛
- یک وضعیت خود ایمنی.
احتمال ابتلای نوزادان به میلیا بیشتر است. از آنجایی که پوست نوزاد در حال یاد گرفتن روش جایگزینی سلولهای خودش است، گاهی اوقات میلیا و آکنههای نوزادی ایجاد میشود.
همچنین در شرایط زیر، خطر ابتلا به میلیا افزایش پیدا میکند:
- رعایت نکردن اصول مراقبت از پوست؛
- استفاده از لوازم آرایش یا محصولاتی که منافذ پوست را مسدود میکنند؛
- نداشتن خواب کافی؛
- مشکلات پوستی مثل شوره، آکنه روزاسه یا اگزما.
درمان میلیا
معمولاً میلیا نیازی به درمان ندارد و بعد از چند هفته یا چند ماه خودبخود ناپدید میشود.
شاید وسوسه شوید که میلیا را دستکاری کنید اما ممکن است با این کار باعث تشدید التهاب پوست شوید. برداشتن پوست اطراف میلیا میتواند باعث ایجاد اسکار یا عفونت شود.
اگر نگران ظاهر ناخوشایند میلیا هستید، میتوانید از داروهایی مثل اسید سالیسیلیک، آلفا هیدروکسی اسید یا یک رتینوئید برای برداشتن سلولهای پوستی مرده استفاده کنید.
پوست نوزاد برای استفاده از لوسیون، روغن و سایر لوازم آرایشی بسیار ظریف است. میتوانید پوست نوزاد را هر روز با آب گرم و صابون بچه بشویید و به آرامی خشک کنید و صبر کنید تا میلیا از بین برود.
اگر به مرور یا با استفاده از درمانهای ذکر شده میلیا از بین نرفت، میتوانید به پزشک مراجعه کنید. متخصص پوست میتواند با یک فرایند ساده میلیا را بردارد.
پیشگیری از میلیا
نمیتوان کاملاً از میلیا پیشگیری کرد. برای بزرگسالان، داشتن روتین پوستی خوب میتواند به پیشگیری از میلیا و سایر مشکلات پوستی کمک کند.
استفاده از ضد آفتاب و مرطوب کننده: معمولاً میلیا وقتی رخ میدهد که بیش از حد در معرض نور آفتاب قرار بگیرید. در این حالت پوست حالت چرمی گرفته و جدا شدن سلولهای مرده سخت تر میشود.
ضد آفتاب و مرطوب کننده میتوانند پوست را نرم و انعطاف پذیرتر کنند تا فرایند جایگزینی سلولها به صورت طبیعی انجام شود. حتی در زمستان و در فضاهای سرپوشیده هم در صورتی که مدت زیادی نزدیک پنجره هستید، ضد آفتاب بزنید.
از به کار بردن کرمها یا پمادهای سنگین خودداری کنید چون میتوانند باعث تحریک و بسته شدن منافذ پوست شده و لایه برداری طبیعی را مختل کنند.
تمیز نگه داشتن صورت: کثیفی و عرق روی صورت جمع شده و منافذ پوست را میبندند در نتیجه آکنه و مشکلات پوستی بروز پیدا میکند.
با شستشو و حذف روزانه کثیفی، پوست فرصت لایه برداری پیدا میکند. پوست را تمیز نگه دارید تا سلولهای پوستی راحت تر بتوانند سلولهای مرده را دفع کنند.
زود دست به کار شوید: اگر شما و فرزندتان مستعد میلیا هستید، به آنها درباره اهمیت مراقبت از پوست آموزش دهید. با بزرگتر شدن بچهها، به آنها آموزش دهید که چطور با استفاده از ضد آفتاب، پوشیدن لباسهای آستین بلند، کلاه و عینک از پوستشان در برابر اشعه آفتاب حفاظت کنند.